Показать русскую версию

S a f e t y     D a t a     S h e e t

According to Regulation (EC) 1907/2006

A167  N-Acetyl-L-Cysteine 

 

1.      Identification of the substance/preparation and of the company or firm

1.1  Identification of the substance or preparation

Name:

N-Acetyl-L-Cysteine

 

Synonym:

L-a-Acetamido-b-Mercaptopropionic Acid, Mercapturic Acid

 

REACH Registration Number: A registration number is not available for this substance as the substance or its use are exempted from registration according to Article 2 REACH Regulation (EC) Nº 1907/2006, the annual tonnage does not requiere a registration, the registration is envisaged for a later registration deadline or it is a mixture.

 

1.2  Use of the substance/preparation:

For laboratory utilisation, analysis, research and fine chemistry.

 

1.3  Identification of the company or firm:

PANREAC QUIMICA S.L.U.

C/Garraf 2

Polígono Pla de la Bruguera

E-08211 Castellar del Vallès

(Barcelona)  Spain

Tel. (+34) 937 489 400

e-mail: product.safety@panreac.com

 

1.4  Emergency telephone:

Single telephone number for emergency calls: 112 (EU)

Tel.: (+34) 937 489 499

 

2.      Identification of dangers

 

Classification of the substance or the mixture.

 

 

 

No hazardous substance as specified in Regulation (CE) 1272/2008.

 

 

No hazardous substance as specified in Classification (67/548/CEE or 1999/45/CE).

 

3.       Component Composition/Information

 

 

Name: N-Acetyl-L-Cysteine

Formula: C5H9NO3S        M.=  163,19    CAS [616-91-1]

EC number (EINECS): 210-498-3

 

 

4.       First aid

 

4.1  General indications:

Never provide drink or induce vomiting in the event of loss of consciousness.

 

4.2  Inhaling:

Go out into the fresh air. In the event of suffocation, proceed to provide artificial respiration. In the event sickness persists, seek medical assistance.

 

4.3  Contact with the skin:

S a f e t y     D a t a     S h e e t

в соответствии с Regulation (EC) 1907/2006

A167  N-Ацетил-Цистеин-L 

 

1.      Определение the соединен./preparation и the company или firm

1.1  Определение the Вещество или препарат

Название:

N-Ацетил-Цистеин-L

 

Synonym:

L-a-Acetamido-b-Mercaptopropionic Кислота, Mercapturic Кислота

 

REACH Registration Number: A registration number is not available for this соединен. как the соединен. или its use are exempted from registration в соответствии с Article 2 REACH Regulation (EC) Nº 1907/2006, the annual tonnage does not requiere a registration, the registration is envisaged for a later registration deadline или it is a mixture.

 

1.2  Use the соединен./preparation:

Для общелабораторного использования, analysis, research и мелк. chemistry.

 

1.3  Определение the company или firm:

PANREAC QUIMICA S.L.U.

C/Garraf 2

Polígono Pla de la Bruguera

E-08211 Castellar del Vallès

(Barcelona)  Spain

Tel. (+34) 937 489 400

e-mail: product.safety@panreac.com

 

1.4  Emergency telephone:

Single telephone number for emergency calls: 112 (EU)

Tel.: (+34) 937 489 499

 

2.      Виды опасного воздействия

 

Классификация вещества или the mixture.

 

 

 

No опасная доза соединен. как specified в Regulation (CE) 1272/2008.

 

 

No опасная доза соединен. как specified в Классификация (67/548/CEE или 1999/45/CE).

 

3.       Сведения о компонентах и состав

 

 

Название: N-Ацетил-Цистеин-L

Формула: C5H9NO3S        M.=  163,19    CAS [616-91-1]

Номер ЕС (EINECS): 210-498-3

 

 

4.       Первая помощь

 

4.1  General indications:

Never provide drink или Вызвать рвоту в the event loss consciousness.

 

4.2  Вдыхание:

Go out into the fresh air. В the event suffocation, proceed до provide artificial respiration. В the event sickness persists, Обратиться за медицинской помощью.

 

4.3  Contact с the skin:

Wash с plenty soap и вода. Remove contaminated clothing. При раздражении кожи, seek medical assistance.

 

4.4  Глаза:

Промыть большим количеством воды (не менее 15 minutes), Веки постоянно держать открытыми. Обратиться за медицинской помощью.

 

4.5  Попадание Внутрь:

Выпить большое количество воды. Вызвать рвоту. В the event sickness, Обратиться за медицинской помощью.

 

5.      Меры и средства обеспечения пожаро- и взрывобезопасности

 

5.1  Suitable fire-extinguishing means:

Вода. Пена. Песок.

 

5.2  Fire-fighting means which must NOT be used:

No specific data.

 

5.3  Special risks:

Горючее Вещество. Keep away from sources ignition.  В случае возгорания могут образовываться токсичные пары:  Do not allow extinguishing вода into surface или underground вода courses.  Precipitate fumes formed с водой. 

 

5.4  Protective equipment:

Специальная одежда и обувь. Self-contained breathing equipment.

 

6.       Measures до be taken в the event accidental spillage

 

6.1  Индивидуальные precautions:

Avoid Контакт с кожей, глаза или clothing. Не вдыхать пыль. Ensure adequate ventilation.

 

6.2  Precautions for care the environment:

Do not allow it до enter the drainage system. Избегайте загрязнения почвы, систем водоснабжения и дренажа.

 

6.3  Methods for collection/cleaning:

Collect up безводн. и deposit в waste containers for subsequent elimination в соответствии с законодательством. Clean any remains с plenty вода.

 

7.       Правила обращения и хранения

 

7.1 Обращение:

Ensure good ventilation и renewal the air в the premises.

 

7.2 Хранение:

 4 °C  Охлажд. (belowWell sealed containers.В a cool, безводн., well ventilated place.

 

8.       Требования по охране труда и меры по обеспечению безопасности персонала

 

8.1  Technical protective measures:

Ensure good ventilation и renewal the air в the premises.

 

8.2 Контроль предельно допустимого уровня воздействия:

:  Нет данных.

 

 

8.3 Защита органов дыхания:

If dust forms, use suitable respiratory protection.

 

8.4 Защита рук:

Использовать защитные перчатки

 

8.5 Защита глаз:

Использовать защитные очки.

 

8.6 Индивидуальные средства гигиены:

Избавиться от загрязненной одежды. Wash hands before breaks и when the job is done. Do not inhale the соединен.. Do not eat, drink или smoke в the workplace. Avoid the formation dust.

 

8.7 Контроль воздействия на окружающую среду:

Fulfill the commitments under local environmental protection legislation.

 

9.      Physical и chemical properties

 

 Внешний Вид: N/A

Цвета:

N/A

Granulometry: N/A

Запах: Характерный.

pH: 1,5 - 2,5 ((10% sol.))

точка плавления/Температура замерзания: 109 - 111 °C

Initial Точка кипения и Интервал температур кипения:

N/A

Точка воспламенения:

N/A

Flammability (solid, gas):

N/A

Верхний/нижний flammability или explosive показатели:

N/A

Давление пара: N/A

Vapour плотность: N/A

Relative плотность:

N/A

Растворимость: 200 г/л в в воде при 20°C

Partition coefficient: n-октанол/вода:

N/A

Auto-ignition temperature:

N/A

Decomposition temperature: N/A

Вязк.: N/A

 

10.  Стабильность и реакционноспособность

 

10.1  Conditions which should be avoided: 

The product is chemically stable under standar ambient conditions (room temperature).  

 

10.2   Matter which should be avoided:

Strong Окислители. Тяжелые металлы Резина. Oxygen

 

10.3  Hazardous decomposition products:

 оксиды азота.  Моноксид углерода.  Углекислый газ.  Sulphoxides (в case fire).

 

10.4  Complementary information:

No specific data. 

 

11.  Токсикологическая информация

 

11.1          Acute toxicity:

LD50 oral mus  :  4.400 мг/кг      

LD50 oral rat  :  5.050 мг/кг      

LD50 ivn mus  : 3.800 мг/кг   

LD50 ipr mus  : 400 мг/кг   

LD50 ivn rat  : 1.140 мг/кг   

 

11.2          Dangerous effects for health:

Контакт с глазами: Can cause irritations При попадании внутрь и inhaled: Can cause irritations Риск cutaneous absorption. Upon Контакт с кожей: Can cause irritations If it is absorbed в large quantities: gastro-intestinal disorders Take the usual precautions for обращение chemical products.

 

12.  Информация по окружающей среде

 

12.1  Toxicity:

12.1.1 - EC50 тест (mg/l): 

12.1.2. - Воздействие на окружающую среду: 

Риск для водной среды 

Риск для земли 

12.1.3. - Наблюдения: 

Ecotoxic Нет данных. 

 

12.2  Persistence и Период Распада :

12.2.1 - Тест:

BOD5

12.2.2. - Biotic degradation классификация:

BOD5/COD

Биоразложение

12.2.3. - Абиотический период распада зависит от pH:

12.2.4. - Наблюдения:

Нет данных.

 

12.3  Bioaccumulative potential:

12.3.1. - Тест:

12.3.2. - Биоаккумуляция:

Риск

12.3.3. - Наблюдения:

Нет данных.

 

12.4  Мобильность в soil :

Нет данных.

 

12.5 Assessment PBT и MPMB :

Нет данных.

 

12.6  Др. possible effects on the environment:

If suitable обращение conditions are maintained, no ecological problems are до be anticipated.

 

 

13. Considerations regarding elimination

 

13.1  Вещество или препарат:

В the Европейск. Union, there are no homogeneous standards established for elimination chemical waste, which is waste a special nature, и treatment и elimination same is subject до the domestic legislation в each country.

 В view this, в each case, you should contact the competent authority или those companies legally authorized for elimination waste.

2001/573/EC: Council Decision 23 July 2001 amending Commission Decision 2000/532/EC как regards the list wastes.Council Directive 91/156/EEC 18 March 1991 amending Directive 75/442/EEC on waste.

.

 

13.2  Загрязненные контейнеры:

Загрязненные контейнеры и packaging dangerous соединения или preparations must be treated в the same manner как the actual products contained в them.

Европейск. Parliament и Council Directive 94/62/EC 20 December 1994 on packaging и packaging waste.

.

 

14.  Информация относительно транспорта

 

Not classified как dangerous в the meaning ТРАНСПОРТНЫЕ ПОЛОЖЕНИЯ.

 

15.  Regulatory information

 

This safety datasheet complies с the requirements Regulation (EC) No. 1907/2006.

 

 

16.  Дополнительная информация

 

The information included в this Safety Data Sheet is based on our most up-до-date knowledge, и is solely intended до inform regarding aspects safety; the properties и characteristics indicated herein are not guaranteed.

В respect the previous review, changes have been made до the following sections: 2, 3, 15

Date published: 3.11.10

Номер рецензии и дата: 3 3.11.10